Faqs
FAQs
Hieronder staan veel gestelde vragen over elektrische fietsen
De meeste elektrische fietsen hebben een knop waarmee je de e-bike kunt inschakelen. Vaak zitten er ook + en – knoppen bij waarmee je het niveau van trapondersteuning kunt aanpassen.
Een gewone elektrische fiets ondersteunt tot 25 km/u. Wil je sneller, dan moet je zelf bijtrappen. Speed pedelecs gaan tot 45 km/u, maar daarvoor is een helm, kenteken en speciale verzekering verplicht.
Je laadt de accu op via een stopcontact met de meegeleverde oplader. Dit kan meestal zowel op de fiets als met de accu los. Opladen duurt gemiddeld 3 tot 6 uur, afhankelijk van het type accu.
De actieradius ligt meestal tussen de 40 en 150 km. Dit hangt af van de accucapaciteit, gekozen ondersteuning, weersomstandigheden, je gewicht en het soort terrein waar je op fietst.
Gebruik altijd twee goede sloten: een vast ringslot en een ketting- of beugelslot aan een vast object. Zet je elektrische fiets op een veilige plek en overweeg een gps-tracker om hem terug te vinden bij diefstal.
Voor gewone elektrische fietsen is een helm niet verplicht, maar wel verstandig voor extra veiligheid. Bij speed pedelecs is een speciale helm wettelijk verplicht.
FAQs
Hieronder staan veel gestelde vragen over de technische aspecten van elektrische fietsen
Een voorwielmotor zit in het voorwiel, een achterwielmotor in het achterwiel, en een middenmotor vind je bij de trapas, tussen de pedalen.
Een middenmotor zit bij de trapas en zorgt voor een natuurlijke rijervaring en betere gewichtsverdeling. Een wielmotor (voor- of achterwiel) is vaak goedkoper, maar kan minder stabiel aanvoelen bij bochten of hellingen.
In sommige gevallen wel, vooral bij eenvoudige systemen. Echter, bij moderne elektrische fietsen met geïntegreerde elektronica is het raadzaam dit door een specialist te laten doen vanwege compatibiliteit en veiligheid.
Regelmatig de ketting smeren, banden controleren, remmen nakijken en software-updates uitvoeren via de dealer zijn essentieel. Laat jaarlijks een technische check doen bij een erkende fietsenmaker.
De levensduur van een accu hangt af van het gebruik, het type accu en het onderhoud. Gemiddeld gaat een accu 500 tot 1000 oplaadbeurten mee, wat meestal tussen de 3 en 5 jaar is.
Ja, de meeste elektrische fietsen zijn waterbestendig, maar het is belangrijk om de fiets na regen droog te maken, vooral de motor en accu, om schade te voorkomen.